1. Cea mai influentă persoană din 2015 ești TU.
Ești cauza și efectul rezultatelor din viața ta. Numai tu ești responsabil de vorbele, acțiunile și comportamentele tale. Orice efect produs la exterior este din cauza ta interioara. Îți asumi asta.
2. Alegeți mentorul potrivit nu după ochi frumoși ci după experiența și expertiza lui în domeniul în care te intersectezi cu el.
Mentorii adevărați care sunt cu adevărat importanți pentru tine sunt aceia care vor merge cu tine până la capăt atunci când ești în impas. Dacă ți-ai ales un mentor și nu mai rezonezi demult cu el, este în regula. Concediază-l!
3. Modelarea, dezvoltarea personală, coaching-ul, psihoterapia se fac într-o singură direcție: cu valențe pozitive. Dacă ești trainer, viitor coach, psiholog, consilier și pornești un proces de dezvoltare personală cu acel subiect atunci comunică-i și subcomunică-i mesaje pe o singură linie. Dacă îi oferi mesaje ambivalente, subiectul devine confuz. Și în loc să-i facă bine mai mult îi derutează. În calitate de trainer, coach dacă la inceput de drum ai pornit, cu intenții bune și sănătoase – foarte bine. Felicitările mele! Dar dacă dupa un timp ai schimbat strategia într-una provocator-negativa, tot efortul, tot sacrificiul tău e în zadar. Cu alte cuvinte, ți-ai bătut joc de munca ta. Asta nu e o mișcare deloc înțeleaptă pentru tine ca „specialist” cu experiență. Dacă în viitorul apropiat ești într-un proces de formare și te regăsești într-o postură de genul asta, atunci cere-ți banii înapoi. „Specialiști” de genul acesta nu trebuie plătiți. Iar daca esti în postura de expert sau specialist, ai grijă să nu mai repeți greșeala asta niciodată! Fă în așa fel încât să fie bine și pentru tine dar și pentru client. Ăsta e modul cel mai sănătos de lucru.
4. Dă-te jos de pe piedestal.
Dacă te crezi un „guru iluminat”, un coach, un trainer care are răspunsurile la toate întrebările din lume. Cei mai mulți „guru” ce fac? Se cocoțează pe un piedestal și nu mai coboară de acolo. Abordarea corectă e când discipolul/clientul stă în față iar mentorul în spate ca ghid. Nicidecum invers.
5. Ia în considerare doar feedback-ul care te ajută.
Orice părere, sugestie, opinie este binevenită atâta timp cât te ajută. Dacă nu te ajută, multumește celui care ți-a oferit feedback și treci peste acel feedback. Comentarii gratuite poate să ofere oricine.
6. Dacă vrei să atingi un obiectiv măreț, renunță la lucrurile care nu au legătură cu acel obiectiv.
Întreabă-te: asta e important pentru mine? Dacă fac lucrul x mă va ajuta să îmi ating acel obiectiv? Daca nu, tot ce nu are legătură cu obiectivul tău din prim plan, automat iese din focusul tău. Focusul tău este să-ți atingi obiectivul. Nu te interesează ce întamplă în jur, în stânga și în dreapta, atâta timp cât nu are tangență cu obiectivul tău și nu depinde de tine. Stai ferm pe calea ta.
7. Generatorul este și receptorul în același timp.
Atunci când emitem un gând de frecvență joasă sau înaltă, noi ca transmițători suntem și receptori. Fii alert ce gânduri emiți, pentru că acele gânduri se pot materializa și pot deveni adevărate. Inevitabil receptându-le, ele se pot îndeplini, așa instinctiv. Mai ales dacă le dai forță.
8. Utilizează detectorul de paternuri.
Paternurile te ajută să progresezi până la o anumită etapă a evoluției tale.
Când faci corelații între informațiile pe care le-ai absorbit se creează ca o punte. De acolo răsar perspective noi. Observând tipare de comportament, de obiceiuri și moduri de gândire asta te poate ajuta să deprinzi o abilitate nouă. Observi la un om de succes pe care îl admiri un patern. Iar dacă întâlnești acel patern la alți 3 oameni de succes, validezi acel comportament ca fiind bun și demn de luat în considerare pentru integrat. Poți să integrezi și tu ceea ce este bun folosind acest detector de paternuri.
Conceptul de patern (tipar) privit cu alte lentile e ca un soi de stimul care te face să acționezi sau să reacționezi („click si bâzz!!!”). Cea mai simplă formă de iluzie este personificarea și copierea unui patern ca mod de a rămâne „ancorat” și a întreține o iluzie care nu are de a face cu realitatea. Ăsta e butonul de activare și de dezactivare. De aici se pot distorsiona lentilele realității cu o percepție falsă temporară. Trebuie să vezi lucrurile fix așa cum sunt, dincolo de aceste paternuri folosite ca stimuli pentru influențare.
Conceptul de patern privit din alt unghi de vedere, ca vehicul de automatist al comportamentului, obiceiurilor, atitudinilor, al modului de gândire și mod de reacție te poate face inflexibil. Trebuie să utilizezi ceea ce ai învățat și integrat la momentul potrivit, în situația potrivită cu persoana potrivită.
De aceea… de la un nivel în colo, aceste paternurile blocheaz sursa creativității. În viață nu ești un robot, ai nevoie să te adaptezi. Ca să treci la urmatorul nivel, trebuie sa treci prin și peste aceste moduri de analiză, gândire și observare pentru a crea noi rețele neuronale care iți sunt menite să te avantajeze. Fii flexibil si vezi dincolo de aceste tipare. Vei înțelege asta mai târziu.
9. Prima impresie este crucială în abordări.
Ai mai puțin de 1 minut ca să îi captezi atenția unei tipe pe care o abordezi. Fă-o de pe pozitie dominantă, dintr-un context de putere. Creează un mix interesant de mister, provocare și umor adaptat la situația de moment.
9.1 Când vrei să rezolvi o situație dificilă cu cineva cu care te confrunți, rezolv-o fața-în-față. E cel mai matur în felul asta. Fiți sinceri, recunoașteți-vă greșeala săvârșită și căutați o soluție de comun acord. Dacă de cealaltă parte a baricadei celălalt se dă lovit ca să diminueze iluzoriu efectele produse, preia tu inițiativa și propunei o discuție. Nu pune o situație tensionată sub preș pentru ca ea nu se rezolva de la sine. Te poți aștepta la orice. Te avertizez că e periculos. Mai ales, dar mai ales dacă faci dezvoltare personală ar trebui să fii flexibil și deschis în rezolvarea unui conflict.
10. Fetele sub 28 de ani sunt o glumă. Este adevarat, însă nu toate sunt la fel.
Scenariul A: O vezi pe X cum merge pe tocuri și se împiedică, e ca o comedie.
Scenariul B: În club, auzi cum rulează muzică house pe ritm, ea dansează pe house. În club rulează muzică R&B, ea dansează tot pe house.
Ca să ai o imagine clară de ansamblu, vom ilustra tabloul complet cu scenariu C.
Scenariu C: Tipa X, simpatica ce se împiedică pe tocuri și dansează house pe ritm de R&B mai poartă ochelari de soare la volan sau în încinta clubului.
Nu ezita să-o tachinezi în astfel de momente.
11. Când ești bun, toată lumea vrea să te copie.
Fă diferența dintre a întări o idee și a copia pe cineva.
Când vrei să aduci pe cineva foarte-foarte sus nu ai nevoie neapărat să-i utilizezi cuvintele lui ca să-l împuternicești. Trebuie să-i cunoști mecanismele interioare de gândire, comportament și atitudine. Te va aprecia mai mult dacă vei fi profund, original și creativ. Dacă te inspiri ostentativ de la o persoană ca să îi validezi o idee, de departe asta nu se numește chiar împuternicire. Tocmai copiezi.
12. Deleagă cu integritate sau stai in banca ta. Liderii autentici delegă cu integritate. Dacă un lider cu autoritate face apel la statutul și autoritatea sa, ca să influnțeze pe cineva cu integritate în procesul de delegare atunci este perfect legitim asta. Cel/cea care acceptă asta, spune multe despre el/ea din motiv că poate contribui la ușurarea procesului. Dacă persoana la care trebuie să ajungă acea delegare desemnată de lider, nu solicită ajutorul atunci înseamnă ca liderul a încălcat liberul albitru și va prelua din karma lui. Asta spune legea Karmei.
13. Distracția dintre ani trecerea anilor este o iluzie. Acum pe bune, te poți distra în orice perioadă a anului nu doar la trecerea dintre ani când întreaga populație de pe Glob, e condiționată, rezumându-se la o dată din calendar. Fiecare zi o poți trăi ca o zi sărbătoare și distracție.
14. Zambeste dar nu fii Poker Face. Femeile sunt niște făpturi sociale cărora nu le plac clovnii. Daca vor clovni se duc la circ, pentru distracție. Când zâmbești imaginează-ți că ai un zâmbet la nivelul toracelui. Utilizează tehnica asta și vezi care-i efectul. Sunt unii care zâmbesc la orice vorba din exterior. De parcă ar avea 15 ani și au obținut o notă bună la școală, iar tăticul i-a cumpărat o înghețată. Nu fi un individ de genul ăsta. Când zâmbești des, cauți aprobarea cu lumânarea.
15. Muzica & Cititul. Iată două activități de auto-terapie, pe cât de banale pe atât de eficiente. Nu le minimaliza efectul.
Bonus:
16. Mândria este sinonim cu Orgoliu. Timiditatea e sora lor geamănă. Vezi că asta te poate împiedica să atragi și să cunoști noi persoane de sex opus sau parteneri de business. Ei nu sunt extratereștri. Sunt oameni, de asemenea.
17. Miracolele se întâmplă în afara zonei tale de confort. Punct.
Iți doresc ca în 2016 să-ți trăiești visul și să faci ca fiecare secundă să conteze!