Sfaturi despre Cum să Vorbești în PUBLIC cu Succes și Claritate!  Anihilează-ți TEAMA De Vorbit în PUBLIC Acum
Sfaturi despre Cum să Vorbești în PUBLIC cu Succes și Claritate! Anihilează-ți TEAMA De Vorbit în PUBLIC Acum

Sfaturi despre Cum să Vorbești în PUBLIC cu Succes și Claritate! Anihilează-ți TEAMA De Vorbit în PUBLIC Acum

Sfaturi despre Cum să Vorbești în PUBLIC cu Succes și Claritate!  Anihilează-ți TEAMA De Vorbit în PUBLIC Acum

Oratorul este ocupat de subiectul său, declamatorul de rolul său; unul acţionează, celălalt simulează; primul expune idei mari, al doilea cuvinte mari.” [JOUBERT]

Sunt Manuel Tucaliuc și o să-ți prezint metoda mea prin care sa scapi de teama de vorbit în public – și sa reușești să vorbești cu SUCCES și CLARITATE. Simplu și impecabil.

Sfaturile mele sunt foarte practice. Eu vorbesc din teorie nu din cărți.

Ceea ce predic aici – am practicat!!

Știai că frica de vorbit în public este o frică majoră după frica de sărit în aer. Sunt unii oameni care ar prefera să sară cu parașuta – decât să vorbească 5 minute în public ceva ecelctic, consistent, care are substanță.

E provocare să vorbești mai întâî cu prietenii tăi, apoi în grupuri mai mari și apoi și mai mari. Ia-o ușor. Pas cu pas… și ai să vezi că progresezi încet DAR sigur. Fiecare progresează în ritmul lui/ei.. !

Și pentru tine, vorbitul în public este o provocare?


În acest articol o să ating 5 elemente importante și anume:

1.    Emoțiile în public speaking
2.   De ce anume ne este frică când vorbim în public?
3.   Ce te împiedică să ai un discurs de succes?
4.   Beneficiile vorbitului în public
5.   Soluții pentru a birui emoțiile neconstructive

Vorbitul în public este și va fi o abilitate tot mai căutată în multinațională și în societate.  Indiferent că vrei să devii lider, manager sau antreprenor pur sânge. Prin urmare, dacă actualul ori viitorul tău job implică lucrul cu oamenii, atunci ai nevoie să fii un comunicator eficient.  Continuă să frecventezi clubul de Toastmasters din orașul tău sau din orașul cel mai apropiat ție. Toastmasters poate face diferența care face diferența. Un lider, manager, antreprenor e capabil să comunice clar, precis și la obiect pe limba interlocutorului său. Mai mult, identifică cu ușurință stilul și canalul de comunicare al interlocutorului și se corectează sau calibrează din mers în cele din urmă.

Cui nu i-a fost frică măcar o dată, de a ieși în față și a prelua cuvântul? Mi se pare ceva firesc!  Știți ce face frica din om? În afară de neom? Frica activează sistemul nervos simpatic, sistem care se ocupă de reacția LUPTĂ ori FUGI. Adică ori ne luptăm cu noi înșine și dăm afară totul din noi ori ne retragem. Ultima e o reacție fugitivă, altfel evitantă. Dacă te îngrijorează asta, atunci ce te faci dacă te afli la o nuntă și ești solicitat să ții un toast, ce te faci… te ascunzi sub masă? La o întâlnire Toastmasters, nu am putut să nu mă amuz de amuzamentul unei doamne psiholog care împreună cu prietena ei psiholog râdea în joacă pe seama soțului ei care era tensionat și panicat ca și cum ar fi avut un pistol pus la tâmplă.

Mai în glumă mai în serios, toți ășția marii speak-eri profesioniști din România și din sfera internaționlă, am și câteva exemple în sensul acesta… la început au fost catastrofă la capitolul public speaking. Însă odată cu învățarea exersarea și perseverența au ajuns la statutul de pro. Dar …hey… cum e posibil să vezi un speaker profesionist cu experiență de peste 20 de ani în discursuri, prezentări, seminarii, etc. cu formare dublă în USA și UK, Master NLP, coach, trainer și multe altele formări să îl vezi cum se pierde cu firea în public sau într-un webinar unde publicul e virtual. E ușor interesant. Probabil că dacă termina facultatea de psihologia avea mai mulți ași în mânecă de câți are acum. Ești om până la urmă nu extraterestru, ai argumenta tu cu vehemență. Se pare în cazul unora cu atâția ași în mânecă și tot nu ești 100% sigur pe tine cu ce vrei să transmiți. Efectiv la un moment dat ceva se rupe ce din interiorul tău dacă nu ai încrederea suficientă și pregătirea minimă necesară.  Bun. Să presupunem că lucrezi deja într-o multinațională și trebuie să primești un premiu pentru performanțele tale veritabile. Directorul companiei te roagă să ții un discurs când îți înmânează acest premiul binemeritat. Tocmai te-a anunțat brusc că peste 15 minute începe decernarea premiilor. Nu ai încotro, trebuie s-o faci. Ce faci… te duci la baie când trebuie să primești premiul? Sigur că, în astfel de situații limită, apar niște efecte în interior.

Uite 3 trucuri de impact pe care ai putea rapid să le implementezi cu succes:

1 –Zâmbește
2 –Îndreaptă-ți spatele și coloana vertebrală
-Schimbă-ți dialogul interior într-unul pozitiv

Conștientizezi acele emoții iar cel mai bine e să le pui o etichetă. Când definești emoția ești mai mult decât ea (voilà!). Treaba asta cu emoția e să înveți să o exprimi, să o scoți din interiorul tău într-o manieră care să fie inspirațională pentru ceilalți, nu să o închizi, nu să o controlezi, să o blochezi, pentru că emoția aia este purtătoarea mesajului tău. Cel mai simplu mod de a purta acel mesaj cu emoțiile tale e inspirația ta. În momentul în care tu cu tine ești bine, tu cu tine ești împăcat, în momentul în care tu cu tine știi că mesajul pe care vrei să îl transmiți este unul autentic, unul integru, care vine din interiorul tău — este expresia conectării tale la o idee mai mare decât tine, atunci emoția respectivă este ghidată către ceilalți, este oferită celorlalți pentru a inspira. Ea nu mai este blocată. De fapt ăsta este modul natural în care funcționează liderii. Liderii asta fac. Sunt atât de bine conectați la o viziune și le este mai puțin relevant dacă au emoții sau nu. Important e să transmită mesajul.

Ce te împiedică să ai un discurs de succes?

Documentația puțină despre subiect? Experiența? Frica de a face greșeli? Emoțiile? Frica de a face greșeli este echivalentă cu frica de esec.

Există o primejdie în mediu. Suntem animale sociale, suntem mamnifere cu sânge cald, frica de eșec este okay . Oamenii din sală sunt îngăduitori și vor găsi înțelegere de la tine dacă vei greși. Ei vor ca tu să te descurci. Ei nu vin la speach cu dorința ascunsă să te vadă eșuând, deoarece au investit timp și energie ca să participe la acea conferință. În plus te vor admira că ai avut curajul să ieși în față și să vorbești. Este perfect în regulă să ai emoții, înseamnă că ești viu. Școala, mass media și programarea socială ne învață că nu e bine să ne arătăm emoțiile în public dacă ești mai ales -de sex masculin, că nu e bine să te faci de rușine și alte povești de adormit bărbații. Sunt de altă părere!



Hai să îți arăt care sunt beneficiile vorbitului în public:

■ ieși din zona de confort;
■ îți asumi un risc;
■ îți dezvolți încrederea și spontaneitatea
■ ieși din tine (from inside – out)
■ influențezi mai mulți oameni

Soluții pentru a anihila emoțiile neconstructive.

Îți ofer 3 pilule magice pentru a vorbi încrezător în public:

■ Vorbește ca și cum
….ar fi prietenii tăi cei mai buni (abordarea “ca și cum“)
………ți-ar datora o sumă de bani (abordarea “ca și cum“)
……………..cei din sală ar fi dezbrăcați (abordarea “ca și cum“)


■ Nu te lua prea tare în serios. Fii flexibil.


■ Învață discursul și pregătește-te dar te rog să nu pui așa mult preț pe ce spui. Dă frâu liber imaginației. Distrează-te. Ai încredere!


Ești mai bun decât crezi tu că ești.


Îți doresc să ții discursuri memorabile (în sens pozitiv), să electrizezi audiența și să ai un impact major transformațional asupra societății.

Îți mulțumesc că te-ai înarmat cu răbdare și interes ca să citești până la capăt acest articol. Pentru asta îți voi oferi un Bonus.


Bonus* 5 Lecții pe care le-am învățat din public speaking.

1- Un singur cuvânt de spus: pre-gă-teș-te-te!
2- Vorbește despre ceea ce este.
3- Vorbește tare, clar, apăsat și răspicat.
4- Dacă scoți vreo perlă, nu-i nimic – reformulează dar nu te scuza.
5- Menține contactul vizual cu audiența și caută zâmbete și semnale de încurajare din sală dacă ești la început de carieră în public speaking.

Uită-te în sală doar după semnalele pozitive.

ATÂT!

Masculinist-Email-Service-sub-Articol

Descoperă conținut exclusiv și bucură-te de beneficii speciale!

Abonează-te pentru articole exclusive și primești gratuit ghidul meu special.

Mulțumesc că te-ai abonat. În curând vei primi prin email și ghidul gratuit. Verifică și folderul spam!

Verified by ExactMetrics