În permanență luăm decizii. Ne trezim dimineața, ne facem tabieturile. Mergem la serviciu. Facem sport. Totul este o decizie. Că facem ceva sau nu facem este rezultatul unei decizii pe care o luăm. Chiar și în timpul somnului în mod involuntar, în mod inconștient luăm decizii. Deci, viața noastră este despre decizii în continuu.
Lasă-mă să articulez un lucru important, înainte de a intra în subiect.
Cuvintele au nuanțe diferite.
A DECIDE și A ALEGE se luptă ca sunt sinonime până la proba contrarie. Când spunem cuvântul decizii înseamnă ceva iar când spunem cuvântul alegeri înseamnă altceva.
Decizie = (lat. de-cisio, –ónis. V. abs-, con-, in- și pre-ciziune). Acțiunea de a decide, hotărîre. . . Hotărîre luată de o persoană sau de un colectiv; rezoluție, ezoluție. ◊ act cu caracter obligatoriu, normativ al unui organ de conducere care stabilește direcția unei acțiuni și modul ei de realizare. 2. sentință dată de o instanță judecătorească superioară asupra unui recurs. 3. fermitate. (< fr. décision, lat. decisio).
==>deci cuvântul decizie face trimiterea la ideea de separare (tăiere), sciziune;
Când iei o decizie, creierul tău procesează renunțarea, renunți la ceva ca să obții ceva.
Când faci o ALEGERE sensul pe care îl dai realității este că și celelalte lucruri dintre care ai ales sunt OK. Nu renunți la nimic. Numai că, în acea clipa – acorzi atenție doar la o parte din posibilități.
Există două tipuri mari și late de decizii pe care le luam fie la nivel rațional, emoțional, sau intuitiv.
1 – Decizii constructive
2 – Decizii distructive
Constructive (câștig/câștig) – MĂTURĂ (=răbdare, amânarea beneficiilor, abundență.). Aici se încadrează bărbații.
Distructive (câștig/pierdere) – IMATURĂ (=gratificare instantanee, nerăbdare, egoism.). Aici se încadrează gândirea băiatul copilăresc.
Exemple de decizii aleatorii: Credite la bancă, Angajare de client fals (spion) pentru interese meschine, Sponsorizarea unui proiect, Formarea unei echipe piramidale pentru creșterea economiei din România.
Banii tai. Mintea ta. Folosește-ți capul…mă refer la cel de pe umeri!!!
…și fă alegeri înțelepte conform vârstei pe care o ai.
Ține un jurnal ca să te observi predominant ce fel de decizii obișnuiești să iei.
Făcând un pas în spate și observându-te pe tine, tu ca model demn de urmat pentru alții, întreabă-te legat de deciziile viitoare astfel : Îmi produc bani sau îmi economisesc resursele? Îmi hrănesc orgoliu sau îmi cultivă altruismul și recunoștința în mod sănătos? Îmi aduc o karmă bună sau inspirație?
No no no… nu e vorba de mine. Doamne ferește!
Deciziile distructive sunt bazate deseori pe partea emoțională.
Deciziile constructive sunt bazate pe maturitate și înțelepciune.
Sunt destui bărbați care se comportă ca o femeie la menstruație când iau unele decizii pe fond emoțional, de fapt ei se bărbieresc singuri, chiar dacă aparent par că „sunt în zen”. Fac clăbuci la gură!!!
Exemplu de decizie imatur emoțională:
Ți s-a aprins călcâiele după noua motocicleta marca bmw și nu poți efectiv să te abții să nu faci o întrecere din nou în alt context. După o reflectare la rece, scurtcircuitând pe partea rațională (switch) despre specificațiile tehnice: de ce are farul stricat, câte piese are lipsă, de ce motorul e înfundat, cine a reparat-o ultima oară, de ce consumă atât de mult carburant. Te uiți la ea și o lași baltă. Decizia optimă e să o iei la fugă pe jos, nu de alta că nu vrei să o strici mai tare decât e stricată.
Trebuie să vezi pe cineva pierzător ca tu să te simți câștigător? Ăsta e un semn că mai ai de lucru la dezvoltarea ta personală și spirituală.
Mă gândesc să pregătesc un articol pentru a-ți activa partea rațională în deciziile pe care le iei de acum în colo.
De fiecare dată când faci ceva îndrăzneț primești în schimb încredere pentru curajul tău, îți cresc unitățile încrederii ca bonus pentru curajul dovedit.
De fiecare dată când faci un lucru constructiv cu deciziile tale ai niște principii și valori în ele. Nu doar tu ai de câștigat ci și celălalt.
Asta e definiția puterii masculine să iei decizii constructive, având granițe solide pe care le deschizi și le închizi, la oferta care vine spre tine. Dacă vine o ofertă câștig/pierdere îți închizi ușile granițelor.
De exemplu:
Dacă te pun să-mi curăți motocicleta de ulei ars, și îți spun „fii bărbat! Acum… trebuie să-mi schimbi cauciucurile astea roase și să nu te plătesc pentru asta, ce fel de ofertă e asta? Este câștig/pierdere. Eu câștig. Tu pierzi. Învață să deschizi ușile granițelor personale la situațiile de tip câștig/câștig.
Când acționezi îndrăzneț primești încredere. Și acest lucru îți alimentează granițele personale și vei radia în ochii femeilor.
Cu cât iei mai multe decizii și treci la acțiune cu atât te dezvolți mai mult.
Dar dacă ești pus să alegi între acțiune și inacțiune și din diverse motive, ambele alegeri par să ducă la rezultate proaste?
Și ție ți s-a întâmplat chestia asta? Nu zău!?
Ei bine, ori de câte ori te afli la o astfel de răscruce poți ieși din clinci dacă evaluezi riscurile și beneficiile în mod inteligent.
Spre exemplu, vezi o persoana atrăgătoare pe strada, ce faci? O abordezi sau o eviți? O eviți!!!
Majoritatea băieților nu vor acționa din cauza fricii de respingere, ca să-și protejeze ego-ul gras, decât să se bucure de beneficiile posibile viitoare.
Ca să privim cu un pas mai îndeaproape această situație:
Pe o scară de la 1 la 10, cât de mari sunt beneficiile la care te poți aștepta dacă acționezi?
Pe o scară de la 1 la 10, cat de mari sunt riscurile dacă nu acționezi?
Dacă ai răspuns la prima întrebare cu nota 6, iar la a doua întrebare cu nota 3 atunci devine evident că ar trebui să acționezi, pentru că riscul posibil e mult mai mic decât beneficiul așteptat.
Reține: cu cât iei mai multe decizii cu atât te simți mai viu, mai masculin.
Sa rămâi pasiv la decizii înseamnă să nu crești personal, să rămâi cu aceeași mentalitate de adolescent răzgâiat imatur.
Deciziile sunt importante când vrei să te DESPRINZI de trecut.
Alegerile sunt importante când vrei să îți CREEZI un viitor.
Pe măsură ce creștem în interior facem alegeri constructive care ne aduc la pachet rezultate constructive.
Care e decizia sau alegerea din prim plan pe care tot o amâni și care urmează să o pui rapid în acțiune?
Scrie-mi mai jos ca să vedem cum reușim să o scoatem la liman într-un mod matur și benefic pentru ambele părți!