Reguli,  Principii De Baza Si Educatia În Sala De Fitness
Reguli, Principii De Baza Si Educatia În Sala De Fitness

Reguli, Principii De Baza Si Educatia În Sala De Fitness

Reguli,  Principii De Baza Si Educatia În Sala De Fitness

Vreau sa stii ca, practic culturismul de aproape 20 de ani. Ce-i drept nu in mod constant. Iar asta se vede cand sunt dezbracat. In acesti ani de practicat acest sport si citind reviste pe acest subiect fierbinte… am ajuns la cateva concluzii relevante pentru toti practicantii de culturism, fitness si bodybuilding si in general iubitorii de sport, indiferent de nivelul la care se afla (deja) sau aspira.


Trebuie sa-ti setezi de acasa – ce vrei de fapt sa obtii dupa antrenamente. Fiecare vrea si face ceva diferit. Vrei sa pui masa musculara?  Vrei sa slabesti?  Vrei sa te ingrasi?  Vrei six pack ? Vrei sa ai mai multa forta ? Ce vrei de de fapt? In functie de asta iti setezi ce grupe sa lucrezi intr-o zi: luni: coate-genunchi, marti: biceps-triceps, miercuri: umeri-picioare.  

Am vazut fete care li se par lor ca au un corp perfect doar pentru ca poarta niste colanti mulati la 30 de lei iar unii barbati se aprind cand vad asta.  Prin acei colanti se vede si celulita crede-ma, fie ca sunt slabe sau grase la picioare. Multor barbati le creste testosteronul cand vad o tipa imbracata in colanti de sport dar nu observa celulita lor vizibila mai ales atunci cand vrei s-o vezi pe una dezbracata. Pentru mine e un subiect amuzant. Mai sunt unele tipe care efectiv au corpul deformat si nicidecum bine proportionat.  Ara ca niste baietoi cu coapsele ingrosate si fundul bombat. Pfoai de capul meu. Penibile!

Trebuie sa stii ce vrei de la tine si corpul tau.  De aici pleaca totul.


Felul cum arati reflecta stima ta de sine si cat de mult te respecti  pe tine.

 Sunt doua tipuri de antrenamente : Aerobic si anaerobic.  O sa vorbim pe rand despre ele in randurile ce urmeaza.

Aerobic versus anaerobic

Anaerobic
inseamna ridicarea de greutati,  flotari, genoflexiuni care construiesc muschi si rezistenta fizica punand presiune asupra fibrelor musculare.

Aerobic, in schimb reprezinta un termen folosit pentru a descrie o gama dilatata de activitati precum ciclismul, alergatul, inotul sau chiar mersul pe jos, care cresc ritmul cardiac si fluxul respiratiei pentru un anumit interval de timp.

Pe langa asta e bine sa stii ca sunt trei tipuri somatice:

CELE 3 TIPURI SOMATICE:

1- Ectomorfi [inalt, slab si cu articulatii fragile, membre lungi, pun greu kg si slabesc usor.]

2- Mezomorfi [masa musculara mare, umeri lati, solduri inguste, strat adipos subtire, castiga usor masa musculara, slabesc la fel de repede.]

3- Endomorfi [Oasele groase, bazinul si umeri lati, strat mare de grasime, pun in greutate dar greu sa si piarda grasime.]

Iata cateva din principiile de baza care trebuie sa tii cont :

1. Alimentatia – reprezinta 70% din sport.  Asta e baza!    
2. Suplimentele – sunt doar suplimente pe langa cele 5 mese de baza/zi
3. Somnul si odihna – obligatoriu,  pentru refacerea, cresterea in masa musculara

Nota obervativa* :

E bine sa ai o constanta adica sa fii consecvent – sa nu lipsesti zile intregi de la antrenament.  Rezultatele apar doar cand esti consecvent cu antrenamentele tale.  De obicei dupa o perioada constanta de 3 ani de zile, abia atunci poti observa rezultate vizibile. Inarmeaza-te cu multa rabdare!

Iata cateva dintre dintre regulile de baza de care trebuie sa tii cont :

1.  incepe in forta, termina in forta
2.  no pain no gain
3.  fa o cu pasiune,  daca nu iti place, nu cresti
4.  pain is temporary pride is forever



Despre educatia in sala de sport

Asa cum te educi, asa mergi mai departe. RETINE asta!  Practic asa te formezi.  Iar cand vorbim de educatie ne referim la DISCIPLINA.  Culturismul, fitness-ul implica disciplina.  Mananci cu 2 ore jumatate inainte de antrenament. Te echipezi in echipament sportiv. Iti pui prosopul, manusile de box,  sticla de apa de 2l, suplimentul nutritiv, papucii de schimb, deodorantul, sapunul si parfumul in geanta. Iar la ora 17 in fiecare zi trebuie sa fii prezent la antrenament.  Asta inseamna disciplina. Sa fii un barbat disciplinat.

Asta te face disciplinat.  Iar disciplina aduce claritate, obiectivitate si nu haos.
Bine, daca aceasta disciplina se extrapoleaza in alte domenii sau pasiuni ale tale,  asta e altceva.

LECTII   INVATATE   IN  22  DE  ANI  DE  SPORT :

#1  ultimele repetari sunt cele mai intense si cele mai importante.  Ele sunt cele care te definesc si cele cu care cresti in masa musculara. 

#2  uita-te in oglinda si vizualizeaza-te cum iti cresc muschii in fiecare zi cate 1cm.  Stiu ca pare cam narcisistic dar are efect.

#3  corpul are o memorie musculara fantastica.  Spre exemplu daca ai 40 in brat, iar 3 saptamani lipsesti de la antrenament si ajungi la 37 in brat,  pentru ca ai fost subnutrit, ajungi inapoi la 40 cm in brat foarte rapid.  Corpul isi aduce aminte.

#4  patratelele de pe abdomen (abs 6 pack!) le faci in bucatarie in primul rand, apoi prin exercitiu si serii muuuulte de abdomene

#5  daca nu transpri la antrenament sigur nu te-ai a antrenat k-lumea


Stai drept si dai bice la antrenamente de forta!

Manuel.

Masculinist-Email-Service-sub-Articol

Descoperă conținut exclusiv și bucură-te de beneficii speciale!

Abonează-te pentru articole exclusive și primești gratuit ghidul meu special.

Mulțumesc că te-ai abonat. În curând vei primi prin email și ghidul gratuit. Verifică și folderul spam!

Verified by ExactMetrics