Tatal Tau e in Interiorul tau. La fel ca super eroii, el nu moare niciodata!
Care este rolul unui bărbat într-o echipă?
Ce legătură are moștenirea cu asta?
Ia în considerare acest citat fascinant de la Joe Biden:
„My father used to have an expression. He’d say ” Joey, a job is about a lot more than a paycheck. It’s about your dignity. It’s about respect. It’s about you place in you comunity” [Joe Biden].
Eroii și Moștenirea
Este un lucru dificil pentru un bărbat să înțeleagă modul cum se va simți când tatăl lui trece în neființă.
Pentru cineva poate fi o barieră psihologică, ca o ruptură – pentru că tatăl său este ca un fel de protecție împotriva morții și a gândului la moarte. La urma urmei, dacă el este în viață, cu generații mult mai mari decât tine, atunci timpul este o eternitate.
Săpând mai adânc este posibil să observi, că viața, prezența în -persoană a tatălui tău este o asigurare că:
1 – niciun rău nu te poate doborî, că o să te apere cu protecția lui toată viața;
2 – o să te învețe chestii despre masculinitate și cum poți fi un bărbat adevărat, să faci lucruri de competență sau know-how (cum să repari un echipament electronic, cum să repari mașina, cum să practici sporturile, cum să schiezi, cum să…) – astea toate sunt asigurate. El este acolo chiar lângă tine și dacă „slăbești” în practică cu deprinderile tale fizice sau abilitățile de a fi bărbat, el te poate lua frumos de mână și să-ți arăte cum să îți folosești abilitățile ca TU să învingi.
Dar dacă tatăl tău nu a fost în preajma ta când ai crescut sau nu a mai existat – elimină frica pentru dacă te gândești la asta. Curajul și competența rămân ale tale oricum, ca să-ți servească și hrănească masculinitatea.
Cele două cuvinte declanșatoare care declanșează asta sunt moștenirea și eroii.
Pentru că tatăl tău îți va lăsa din moștenirea lui genetică, energetică și toate abilitățile care îți lipsesc, tatăl tău niciodată nu va muri cu adevărat, mai exact în sensul că nu o să te prima de a te menține puternic în viață.
Ideea eroilor din viata ta este relevanta și o vom explora mai jos.
Tații ca eroii
Cu toții am avut în copilărie sau am fost în căutarea miturilor cu super eroii. Orice băiat a avut, dacă nu cumva chiar are unul favorit.
Au fost era fanilor cu Spiderman la toate vârstele, apoi l-au descoperit pe Batman, Superman, Wolverine. Fiecare din aceste personaje are un set de aptitudini speciale in comun. Ei luptau pentru crimă sau nedreptate cât și pentru a deveni mai puternici decât non-eroii.
Cu toate astea existau întotdeauna niște abilități unice subliniate pentru puterile lor – pânza pentru Spiderman, zborul lui Superman, tehnologia modernă și echipamentele de zbor a lui Batman, ghearele retractabile din oțel călit a lui Wolverine la fel de puternici dar și utili se diferențiază unul față de celălalt.
În plus față de aceste trăsături specifice, există detalieri, păstrând în același timp similitudini de a fi diferit, în cazul în care nu exista un paria direct, pierderea acelui părinte sau fiind abandonat în acest moment crucial poți face tranziția de la un simplu om la un super erou.
Dacă ar fi să te uiți la tine și apoi să compari natura ta cu cea a tatălui tău care te uiți cu admirație ai putea găsi multe lucruri în comun în ceea ce privește lucrurile la care ești bun să le faci, probabil la electronică, mecanică sau un sport. Cu toate astea ai putea găsi de asemenea lucrurile pe care îl definesc pe el și îl fac unic ca trăsături ca bărbat. (Poate ca era un adept al petrecerilor și era gazda tuturor celor care vizitau orașul și asta nu te caracteriza pe tine sau poate era omul de legătura pentru diferite ocazii si nu poți să-ți aduci aminte toate momentele cheie).
Oricare ar fi fost, au existat și sunt diferențe probabil între tatăl tău și tine pe care le ADMIRI, sau care le idolatrizezi. Poate că în secret ți-ai dori să ai și tu acea iscusință în acel lucru.
Tatăl meu a fost cel mai bun prieten si cel mai bun rol model. Un tata extraordinar, un antrenor, un mentor, un soldat, un soț și un prieten. [Tiger Woods]
Cu toții la un moment dat în perioada adolescenței, ne idolatrizam părinții noștri. Cel puțin simțeam că aveam ceva în comun cu ei. Un obicei, o credință, sau cel puțin ceva legat de înălțimea sau construcția fizică. Să știi că dacă vrei să fii un bărbat adevărat, trebuie ca într-o zi să te pui în pantofii tatălui tău, să vezi lumea prin ochii lui realizând că viitoare generația a lui, are puncte slabe, imperfecțiuni și provocări. Tu nu le-ai văzut ca fiind băiat – el are un picior gigantic cât șase picioare de ale tale, de două ori înălțimea ta. Gândește-te că are toată puterea asupra mașinii, a cardului de credit. Are musculatura și vocea plină de expansiune pe care tu nu le ai. Dar el era imperfect tot timpul.
Lecția Mitului ghicitorii Sfinx.
Conform grecilor antici, dacă cineva se întâlnea cu Sfinx-ul, era întrebat: „Care este creatura care umblă dimineața în patru picioare, după-amiaza în două, iar seara în trei?”.
În timp ce mulți călători nu au reușit să răspundă la această enigmă și să treacă prin Poarta Sfinxului în siguranță, un călător renumit a răspuns corect și nu a fost mâncat de fiară. Răspunsul lui a fost: O ființă umană care se târăște când e copil folosindu-se de mâini și de picioare, la amiază adică la maturitate merge pe două picioare când e adult, iar seara – la bătrânețe cu un baston în calitate de al treilea picior. Aceasta este o poveste de inițiere în masculinitate, din care observam simbolul bastonului care semnifică că noi nu suntem perfecți în cele din urmă. De aici învățăm că trebuie sa ne adaptăm. Un băiat își închipuie că este perfect și fără cusur dar un bărbat adevărat știe că este imperfect și se adaptează fără doar și poate.
Cu puțină reflecție și practică ai putea scoate potențialul maxim din tine prin a observa reflecții ale abilităților din tine, niciodată nu te vei opri să te miri de ceea ce tu posezi și folosești, din tine – tu însuți.
Tații ca Membrii ai Moștenirii tale
Ceea ce simbolizează este același lucru pe care anticii l-au înțeles în ritualurile lor de inițiere în masculinitate. Un băiat este aruncat din existența lui normală pentru a intra în puterea lui masculină ca bărbat, apoi el primește un nume nou, reflectând adesea la noul său statut general și la puterea lui ca bărbat, fiind recunoscut pentru abilitățile lui.
Este asemănătoare ca originea poveștii lui Spiderman care a fost mușcat de un păianjen, la fel ca Superman care a lăsat în urmă planeta Krypton pentru ajunge pe Pământ și de Batman văzându-și că părinții săi au fost uciși și-a promis apoi să scape de lumea răului.
Într-un anumit fel noi ca bărbați ne-am pierdut aceste ritualuri, ritualuri de trecere la masculinitate cu ceremonii și celebrări unice ale sexului masculin în mod specific.
Barbații își exploatează rănile în viața, ca lecții. Aceste perioade de dificultate prin care trece un bărbat îi oferă tipul de testare și încercări pe care baieții le trec ritualic din cele mai vechi timpuri în scopul de a deveni cerimonial cunoscut ca bărbat, simțindu-se ca un bărbat.
Din păcate, de multe ori astăzi nu există un tată care să fie în preajmă, sau un comitet de bărbați maturi din trib care să supravegheze acest lucru că de obicei un bărbat este în una dintre cele 2 tipuri de dificultate, cu femeile și/sau cu misiunea personala (în carieră).
Misiunea ta ca bărbat este alta parte importantă a masculinității la fel de importantă ca înțelegerea și relaționarea cu femeile. De altfel, piloni de bază ai masculinității.
Chiar dacă îți place sau nu, eroii sunt mereu acolo pentru tine, chiar și atunci când tatăl tău real nu poate fi fizic sau nu mai este alături de tine.
La fel ca super eroii, tatăl tău e în interiorul tău – el nu „moare niciodată”.
MANUEL T.