Anii studenţiei sunt cei mai frumoşi ani pe care sunt sigur că nu vrei să-i iroseşti, oricum. Masteratul e o formă de învăţământ care e impusă de Ministerul Învăţământului pentru ca profesorii să aibă mai multă activitățile. Gândeşte dincolo de presiunea Guvernului sau a Societăţii. Poţi fi un element bun doar cu facultatea spre deosebire de cineva care a făcut masteratul dar nu s-a ţinut de carte sau nu a fost pasionat la fel de mult că tine. Sunt mulţi abosolvenți/absolvente care o dată ce au terminat facultatea, fie mai fac încă una, fie urmează cursurile de masterat apoi de doctorat numai pentru ca să rămână în acel oraş universitar care are mai multe perspective. După ce termii facultatea, să tot fii student o viață și nu te saturi.
Tu vrei să ai ce poveşti nepoţilor tăi sau vrei să faci o facultate şi atât?
Uite mai jos niște lucruri bune de făcut pe timpul studenției sau cum să-ţi explorezi potenţialul ascuns şi să-ţi construieşti identitatea în timpul studenţiei:
1. VOLUNTARIAT.
Intră într-un ONG. Intră în liga studenţilor. Să zicem că visezi să ţinteşti undeva sus și vrei să înveţi de la cei mai buni, îţi recomand BEST sau AISEC. Dintre Best şi Aiesec îţi recomand AISEC, fără discuţii. Îţi poate deschide multe orizonturi personale şi profesionale atât în România cât şi în străinătate. Te ajută să te cunoşti pe tine însuţi mai bine, să te redescoperi, să vezi ce îţi place şi ce nu îţi place să faci pe viitor. Pui abilităţi pe ţine implicându-te în mod activ la diverse proiecte pe care vezi tu, societatea asta tembelă nu te învaţă într-un ritm atât de accelerat. Aisec înseamnă mult fun şi o rampă bună de lansare în carieră. Mai mult făcând voluntariat înveți să fii OM, Se dau petreceri interne şi da, sunt multe fete faine pe care poţi experimenta ce vrei. Vorba unui mentor vechi: ai destul cobai acolo.
2. WORK AND TREVEL.
Să o dai în extremă distracţiilor sau la polul opus în extrema învăţării în timpul studenţiei nu e calea cea mai indicată. Gen, anii facultăţii să fie trezit de dimineaţă – cursuri – învăţat – cursuri – Facebook – ieşit în oraş. Asta numești tu viață de student? În anul 2 m-am înscris la Work & Travel şi trebuia să plec în Grecia pe timp de vara. Dar din cauza că oferta nu părea a fi în regulă, am renunţat. Plecarea în USA implică mai multe costuri, dar transformările sunt mai vizibile. Îţi perfecţionezi limba engleză, te întorci din deplasare cu bani de buzunar şi rămâi cu o experienţă vestică de neuitat. Am urmărit evoluţia unor persoane în urma unei experienţe Work & Travel şi mi s-a părut transformaţională. Acele persoane dacă înainte de plecarea în SUA erau crispate, extrem de timide, aveau atac de panică în grupuri sociale, erau super introvertite și abia silabiseau ca niște cățeluși – ei bine, la întoarcerea din SUA acele persoane erau mult mai deschise şi sociabile. Îţi trec toate inhibiţiile şi toate gândurile neproductive la foc automat. Te duci vineri în New York într-un pub, te trezeşti că te agaţă ele pe tine și te duc acasă la ele. Acolo femeile arată că dracu şi la ei e absolut ceva firesc să se lase agăţate de un bărbat şi să aibă o aventură. E la ordinea zilei.
USA – îi traduci pe americani cum vrei tu, de la atâta dezvoltare personală îmi place că o parte dintre ei încă mai cred că tot ce zboară se mănâncă. Sunt prea prinşi în labirintul lor de help-self. Uite de asta.
Grecia – are o cultură care inspiră masculinitate prin toată arhitectura, cultura şi toți zeii din antichitate. Nu te hazarda cu grecii. Fii cuminte când ieşi noaptea în oraş. Albanezii nu prea au foarte foarte multă materie cenuşie în cap.
Deci Grecia sau SUA?
3. ERASMUS+.
Ar trebuie să ai obiceiul asta de a călători bine format chiar din liceu. Nu e târziu nici acum. În toamna lui 2015 am fost în Germania 7 zile pe un proiect de leadership şi management. Cazarea este asigurată, mâncarea este asigurată, transportul este decontat. Singură taxa e ceva de 50 de euro pe care trebuie să o achiţi după ce ai fost selecţionat. Dacă eşti membru Erasmus, nu mai trebuie să plăteşti nicio taxa, nimic. Am fost împreună cu o ţipă din Iaşi şi am reprezentat România la Berlin. Surpriză previzibilă a fost că în urmă cu 3 luni înainte de plecare faţă era bine antrenată că spioancă. Am simţit-o de la o milă distanţă cum simte un câine lup drogurile. “ Să vezi ce o să mă distrez eu în Berlin ”şi chiar m-am distrat. Mă rog, poveste. Oricum, de vrei să mergi caută pe Mr. Google şi pe Facebook proiecte Erasmus+. Sunt proiecte finanţate de UE.
4. MENTORSHIP
Alege-ţi coachul cel mai bun din oraş. Interesează-te ce formări are, ce experienţă are şi începe o relaţie de coaching axată pe dezvoltare personală. Foarte important e să semnezi un contract. În caz, că acel coach îl împinge păcatul să divulge informaţii despre relația dintre voi, tu să îl ai la mână. Federaţia Internaţională de Coaching, ICF – are un cod etic şi îl poate trage la răspundere… confiscandu-i diploma, eventual suspendându-i activitatea.
5. Intră în Politică.
Politica e sinonim cu cel mai vechi job din lume, dar nu contează asta. Vei învaţă să ai un punct de vedere şi să ţi-l exprimi cu fermitate. Plus multe skilluri sociale, beneficii de trafic de influenţă, de a deschide multe uşi etc. Ai liber arbitru.
x. Provoacă-te să faci un lucru nou o dată la săptămâna. Poate să fie ceva ce nu ai mai făcut până acum, ceva care îţi dă energie, care te ajută să înveţi ceva nou despre tine şi corpul tău SAU ceva care te ajută să depășești o frustrare/frică.
Dacă nu în timpul facultăţii atunci când… la 60 de ani?
PS- Important e să te simţi bine ce faci şi nu că ar trebui să faci aceste 5 lucruri musai în timpul facultății pentru că aşa „trebuie”. Dacă ceea ce faci nu te face să te simţi bine, înseamnă că ceva nu faci bine sau că nu eşti cu persoana potrivită.