” Prima metodă folosită pentru a aprecia inteligenţa unui conducător este să-i priveşti pe oamenii din jurul lui. ” – Niccolo Machiavelli
1] Întrucât un principe trebuie să se priceapă bine să se comporte asemenea unui animal, el va fi nevoit să aleagă între vulpe si leu. Aceasta, deoarece leul nu se apără de cursele ce i se întind, iar vulpea nu se apără de lupi. Aşadar, ca să poţi recunoaşte cursele, trebuie să fii vulpe, iar ca să poţi băga groaza în lupi, să fii leu. Cei care se comportă numai cu violenţă, asemenea leului, nu se pricep deloc la politică. Deci un principe prevăzător nu trebuie să-şi ţină cuvântul nici atunci când el se întoarce împotriva lui şi nici atunci când au dispărut motivele ce l-au îndemnat să făgăduiască un lucru.
2] Secretul succesului constă în a vrea să câştigi şi a şti să pierzi.
3] Oricine vede cât de fericit este acela care s-a născut prost. Ambiţia nu-l atinge şi frica îl lasă rece, ambele fiind sămânţa grijii şi durerii.
4] Un principe care se sprijină numai pe soartă, se prăbuşeşte de îndată ce aceasta se schimbă. De asemenea, mai cred că e fericit cel care se pricepe să se dea după vremuri şi nefericit cel care nu se pricepe. Căci, după cum se vede, pentru a-şi atinge ţinta care se află în faţa fiecăruia, adică glorie şi bogăţii oamenii acţionează în diferite feluri. Unii înaintează cu grijă, alţii năvalnic, unii cu violenţă, alţii cu viclenie şi pricepere, unii cu răbdare, alţii fără.
5] Prima lege după care se conduce orice vieţuitoare este să se păstreze şi să trăiască. Voi semănaţi cucută şi vreţi să culegeţi spice.
6] Natura i-a format pe oameni ca ei să-şi dorească multe lucruri, dar să nu fie capabili să aibă cât îşi doresc, astfel încât dorinţa fiind întotdeauna mai mare decât putinţa, ei sunt nemulţumiţi încontinuu pentru ceea ce au, şi bucuria lor e mică.
7] Pentru a prevedea viitorul trebuie să cunoşti trecutul, pentru că evenimentele acestei lumi au mereu legături cu timpurile care le-au precedat. Create de oameni animaţi de aceleaşi pasiuni, aceste evenimente trebuie în mod necesar să aibă aceleaşi rezultate.
8] Toate mijloacele sunt bune, necesare şi morale pentru a guverna. În politică primează interesele şi forţa, şi nu considerentele morale.
9] Mulţi văd ceea ce pari a fi, puţini înţeleg ceea ce eşti…
10] Majoritatea oamenilor sunt satisfăcuţi de aparenţe, de parcă ar fi realităţi, şi sunt adesea mai influenţaţi de lucrurile care par a fi într-un fel decât de cele care sunt într-un fel.
11] Nu e altă cale de a te feri de linguşitori decît aceea de a le da oamenilor de înţeles că adevărul rostit de ei nu are de ce să te supere.
12] Puţini văd cum suntem într-adevăr, dar toţi văd ce ne prefacem că suntem.
13] Legea de căpetenie a oricărei fiinţe este să conserve, adică să trăiască. Voi semănaţi cucută şi vreţi să vedeţi pârguindu-se spice!
14] Există două maniere de a combate: una prin lege, cealaltă cu ajutorul forţei. Prima este proprie oamenilor, cealaltă este comună cu animalele.
15] Adesea cineva cade în nenorocire fie pentru că e prea indulgent şi prea bun, fie pentru că e prea aspru.
16] În general, oamenii judecă mai mult după ochi decât după mâini, deoarece fiecăruia îi e dat să vadă, dar puţini sunt în stare să şi simtă. Fiecare vede ceea ce tu pari, dar puţini te simt cine eşti cu adevărat. Iar cei puţini nu vor îndrăzni să se opună părerii celor mulţi care au de partea lor autoritatea înaltă a statului ce îi apără. Deci, faptele oamenilor şi, mai cu seamă cele ale principilor pentru care nu există un judecător suprem care să le judece, trebuie privite numai prin prisma scopului. Prin urmare, e necesar ca un principe să facă în aşa fel încât să învingă şi să-şi păstreze statul. Iar mijloacele lui vor fi socotite totdeauna onorabile şi de fiecare lăudate, deoarece oamenii de rând sunt atraşi numai de ceea ce pare şi de succesul unui lucru. Iar lumea nu e făcută decât din asemenea oameni de rând.
17] Leul nu se fereşte de cursă, nici vulpea de lupi. Aşadar trebuie să fii vulpe spre a cunoaşte cursele şi leu pentru a înfricoşa lupii.
18] Leul nu se fereşte de cursă, nici vulpea de lupi. Aşadar trebuie să fii vulpe spre a cunoaşte cursele şi leu pentru a înfricoşa lupii.
19] Oamenii ar trebui să fie ori toleraţi ori distruşi complet, pentru că dacă le aduci cea mai mică ofensă sunt gata să se razbune, dar dacă îi afectezi grav nu sunt capabili să se întoarcă împotriva ta. Aşadar, răul pe care îl faci unui om trebuie să fie în aşa fel înfăptuit încât să nu te temi de vreo răzbunare din partea sa.
20] Se pune problema dacă este mai bine să fii iubit decât temut, sau invers. Răspunsul este că ar trebui să fii şi una şi alta; dar întrucât este greu să împaci aceste două lucruri, spun că, atunci când unul din două trebuie să lipsească, este mult mai sigur pentru tine să fii temut decât iubit.
21] Sunt pe lumea aceasta oameni care, incapabili să se ridice pe ei măcar cu un deget, ţintesc să se înalţe pe ruinele altora.
22] Principele trebuie să se poarte în aşa fel cu supuşii lui, încât nicio întâmplare, nici bună, nici rea, să nu-l facă să se schimbe.
23] Singurul mod de a te apăra de linguşeli este să îi faci pe toţi să înţeleagă că nu te jignesc spunându-ţi adevărul. Dar când toţi îţi vor spune adevărul, nu te vor mai respecta.