In ceea ce ma priveste… Nu vreau sa ma cred important. Dar o sa in-cerc sa fac o recenzie elitistica la o recenzie care e ad-literam despre filmul din 2006 – Vietile Altor Oameni, sau pe engleza The Lives of Others, sau fie, pe germana Das Leben der Anderen.
Devreme, ce mie personal, mi-a captat atentia, inseamna ca e mai mult decat un film de calibru.
Un film despre Mentinerea Dictaturii Proletariatului, despre RDG, despre serviciile secrete – STASI ale RDG-ului. Despre Securitatea veche – axata pe comunisti rosii, Despre Tradatori de Neam, de Tara si de Patrie, despre Operatiunea Laszlo!
Filmul The Live of Others ilustreaza o imagine vie a perioadei de teroare a STASI (serviciul secret al RDG.)
IL pune in evidenta pe Ulrich Mühe, un fost actor german care a câștigat aprecieri ca ofițer chinuit al Stasi în Germania de Est, în timpul războiului rece.
A luat OSCAR pentru cel mai bun film strain al anului 2007.
El a jucat rolul căpitanului Gerd Wiesler, un agent al poliției secrete est-germane, căruia îi este repartizat să țină sub supraveghere constantă un scriitor celebru de succes și iubita sa actrita de elita, doar pentru a deveni fascinat de ei și protector față de ei pe măsură ce devine … deziluzionat de statul comunist.
Ceea ce e foarte interesant… e ca dictatura est-germană a continuat să-i marcheze viața privată.
S-a luptat în instanță pentru a-i fi permis să continue să o denunte public pe fosta sa soție, care o banuia ca un informator secret al Stasi.
Intrebat de cum si-a pregatit rolul, el, Ulrich Mühe [aka Gerd Wiesler] a raspuns : „mi-am amintint!”
Ceea ce e foarte interesant e ca acest actor Ulrich Mühe, a fost selectat cu foarte mare atentie din viata sa privata care nu era departe cu realitatea din film. Un rol in rol jucat – ca sa zic asa. Un an mai tarziu dupa filmari, actorul a decedat.
Un film impresionant si complet, cu notiuni fundamentale despre libertate, arta, iubire, fidelitate, interese, curiozitate.
Un super film.
O surpriza extrem de placuta.
Mai ales pentru cei care au trait pe vremea comunismului.
Ar trebui sa aiba alt inteles.
Felul in care Henckel von Donnersmarck descrie epoca este fenomenal. Agentul STASI personifica insusi statul, rolul acestuia fiind interpretat magistral de Ulrich Muhe.
Un rol de 10 Oscaruri.
Actorul, se dovedeste ca nu este atat de fiabil pe cat se credea la inceput.
Spionul transformat in inger pazitor anonim, nu cred sa se fi intamplat prea des in realitate asa ceva insa incarcatura emotionala pe care o produce te face sa uiti de uratenia lumii reale si sa traiesti basmul. Ai vrea sa crezi ca e posibil sa fie real.
Poveste usor de urmarit, insa complexitatea are un trend ascendent pe intregul parcurs. Desi intriga extrem de interesanta unii vor reclama ritmul, nu se misca repede,
Un lungmetraj perfect executat, cu performante actoricesti de neuitat.
Poate „prea perfect”, de necrezut ca exista asa ceva.
Cateva replici “interesante” din film :
1. Subiectii sunt dusmanii liberalilor
2. Un mare socialist a spus ca scriitorii sunt inginerii sufletului
Vizionare placuta!